Γ. Μπουρνούς: «Να σταματήσει η κλοπή του ΦΠΑ από το «Εξοικονομώ»

Γ. Μπουρνούς: «Να σταματήσει η κλοπή του ΦΠΑ από το «Εξοικονομώ»

Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, απέστειλε σήμερα ο Βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την παράνομη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Ο κ. Μπουρνούς κάνει λόγο για αυθαίρετη πρόβλεψη στον οδηγό του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021»  περί μείωσης των ανώτατων ορίων των μέγιστων επιλέξιμων δαπανών σε περίπτωση ύπαρξης καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, μετά την σχετική Αναφορά που κατέθεσε για το ίδιο θέμα τον Δεκέμβριο του 2021, επανήλθε επισημαίνοντας, εκ νέου, την αυθαίρετη πρόβλεψη, που εμπεριέχεται στον οδηγό του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», περί μείωσης των ανωτάτων ορίων των μέγιστων επιλέξιμων δαπανών σε περίπτωση ύπαρξης καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ. Η εν λόγω πρόβλεψη, τονίζει ο Βουλευτής, αποτελεί, ουσιαστικά, παράνομη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, που ισχύει για πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και που καθιερώθηκε κατόπιν μακροχρόνιων κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων των νησιωτικών τοπικών κοινωνιών, ως αντισταθμιστικό μέτρο για το αυξημένο κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς αγαθών και υλικών που επιβαρύνει δυσανάλογα το κόστος διαβίωσης των κατοίκων.
Στην επιστολή του ο κ. Μπουρνούς, καταλογίζοντας ακέραια την πολιτική ευθύνη στον κ. Γεωργιάδη, στηλιτεύει τις αποφάσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (κατά την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών της, βάσει του Νόμου 4608 / 2019) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αφενός να αξιώνει επιστροφές χρημάτων από τους δικαιούχους του προγράμματος του 2018 και του 2019 – που διαμένουν σε περιοχές με καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ – και αφετέρου, να ενσωματώνει την κατάργηση του στον οδηγό του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021.
Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Λέσβου, με δεδομένη την υποχρέωση της Κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα την παράνομη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα εν λόγω νησιά κατά την υλοποίηση του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021», την καλεί να τερματίσει κάθε σχετική μεθόδευση κατάργησής του για παρόμοια προγράμματα στο μέλλον.
Συμμεριζόμενος την ανησυχία και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των φορέων του Ν. Λέσβου, ο Γιάννης Μπουρνούς, στην έκτη παρέμβαση του για τα προβλήματα του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, καλεί μετ’ επιτάσεως τους αρμόδιους Υπουργούς να αποκαταστήσουν τη νόμιμη εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση απόσυρση των ειδοποιήσεων προς τους δικαιούχους με τις απαιτήσεις επιστροφής χρημάτων, ώστε τα προγράμματα να υλοποιηθούν απρόσκοπτα για την εξοικονόμηση της πανάκριβης, πλέον, ενέργειας.

 

To top