Τα πουλιά του χειμώνα στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής

Τα πουλιά του χειμώνα στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν την προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου και διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία των κατοίκων και των επισκεπτών για τους υγροτόπους και τους χειμερινούς φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου, που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Η τελευταία εξόρμηση έγινε το πρωινό της περασμένης Κυριακής (27/2) στην περιοχή της Σκάλα Πολυχνίτου. Εκεί οι συμμετέχοντες γνώρισαν τον υγρότοπο της θαλάσσιας περιοχής στο στόμιο του Κόλπου Καλλονής και φυσικά την Αλυκή Πολυχνίτου. Οι συμμετέχοντες (ο καθένας με το δικό του ζευγάρι κυάλια!) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα κοπάδια από Μύχους να μπαίνουν στον Κόλπο κατά εκατοντάδες, κάνοντας εκπληκτικές μανούβρες στον αέρα πριν βουτήξουν για να πιάσουν αφρόψαρα. Ο Μύχος (Puffinus yelkouan) είναι ένα από τα είδη πουλιών για το οποίο η προστατευόμενη περιοχή του Κόλπου Kαλλονής είναι πολύ σημαντική, ως χώρος διατροφής και ξεκούρασης.

Στη συνέχεια η ομάδα προχώρησε στην περίμετρο της Αλυκής Πολυχνίτου. Παρατήρησε από κοντινή απόσταση Φλαμίνγκο, Σκουφοβουτηχτάρες, Βαρβάρες, Καστανόπαπιες, Κοκκινοσκέληδες, Λασποσκαλίδρες, έναν αρσενικό Χειμωνόκιρκο και την πρώτη για φέτος ομάδα από Μαχητές, ένα παρυδάτιο πουλί που ξεχειμωνιάζει νότια στην Αφρική και από εδώ και πέρα θα περνά από τους υγροτόπους του νησιού μας κατευθυνόμενο για τη Βόρεια Ευρώπη. Άλλη μια «έκπληξη», προάγγελος της Άνοιξης που πλησιάζει, ήταν μια ομάδα από 30 Σπιτοχελίδονα που κυνηγούσαν έντομα στις ελώδεις εκτάσεις βόρεια από την Αλυκή!

Οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου είναι μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν πρέπει να χάσει καμιά οικογένεια ή παρέα με παιδιά!

Το επόμενο ραντεβού θα είναι την μεθεπόμενη Κυριακή (13/3) στις 11:00 στη Σκάλα Καλλονής για παρατήρηση πουλιών στους γειτονικούς της υγροτόπους. Λόγω του περιορισμένου πλήθους συμμετεχόντων, δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις εξορμήσεις μας μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033, 22530-28091 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

To top