Ε.Ε : Μπλόκο σε όλα τα ρωσικά αεροσκάφη

Ε.Ε  : Μπλόκο σε όλα τα ρωσικά αεροσκάφη

Την απόφαση να κλείσει ο εναέριος χώρος της ΕΕ για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που διευρύνονται και σκληραίνουν μέρα με τη μέρα, κινούμενες πλέον κατά της ρωσικής οικονομίας και της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, κατά των ρωσικών μίντια που «παραπληροφορούν» όπως καταγγέλλεται, αλλά και κατά της Λευκορωσίας.

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Δύσης είχαν αρχίσει ήδη από τις περασμένες ημέρες να κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο αριθμός των εν λόγω χωρών είχε ξεπεράσει τις 25, με την επικεφαλής της Κομισιόν να έρχεται από την πλευρά της λίγο αργότερα και να διευρύνει – όπως αναμενόταν – την εν λόγω απαγόρευση καθιστώντας την πανευρωπαϊκή.

Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και νυν επικεφαλής της Κομισιόν προχώρησε, ωστόσο, και σε άλλες ανακοινώσεις το απόγευμα της Κυριακής.

H EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε μαζί με τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος όχι μόνο του Κρεμλίνου αλλά και της Λευκορωσίας.

«Κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους. Προτείνουμε απαγόρευση για όλα τα αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής εγγραφής και συνολικά για τα αεροσκάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι «αυτά τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν στο εξής να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Αυτό θα ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο», συμπλήρωσε η Γερμανίδα πολιτικός. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός σε κάθε ρωσικό αεροπλάνο, και αυτό περιλαμβάνει και τα ιδιωτικά τζετ ολιγαρχών».

Επιπροσθέτως, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε κυρώσεις και κατά των ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης.

«Θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το κρατικό RT και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να δούμε διχασμό στην Ένωσή μας».

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», επισήμανε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο επίσης για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο και ειδικότερα μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων.

«Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε η κα. Φον Ντερ Λάιεν.

Η ίδια ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας

To top