Άτολμη απόφαση για το Αφεντέλι

Άτολμη απόφαση για το Αφεντέλι

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση γεμάτη εντάσεις και φωνές το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο αποφάσισε να ζητήσει από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου να επανεξετάσει την προέγκριση της οικοδομικής άδειας. Η άλλη πρόταση που είχε τεθεί ήταν να δώσει εξουσιοδότηση το Συμβούλιο στο Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου να ανακαλέσει την προέγκριση, αλλά τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία  το πρώτο μετά από συζητήσεις με κλειστές κάμερες.

Μια  μακροπρόθεσμη λύση που επίσης αποφασίσθηκε χθες είναι η ενκ νέου προσφυγή στο ΣτΕ με νέα στοιχεία και επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας. Η διαδικασία αυτή όμως απαιτεί τουλάχιστον  3χρόνια.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν σε πολλά σημεία εντάσεις ενώ ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος διέκοψε σε κάποιο σημείο τη συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσει με τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Λίγα λεπτά μάλιστα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία και αφού η ώρα ήταν περασμένα μεσάνυχτα,  ζήτησε να κλείσουν οι κάμερες προκειμένου να συζητήσει εκ νέου με τους επικεφαλής των παρατάξεων για την πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Τελικά η πρόταση να ζητηθεί από την ΥΔΟΜ να επανεξετάσει την προέγκριση της πολεοδομικής άδειας ήταν και αυτή που ψηφίσθηκε ομόφωνα.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο δικηγόρος του Δήμου Δυτικής Λέσβου Παπουτσής Μανώλης  αλλά και ο δικηγόρος της Πρωτοβουλίας πολιτών Παναγιώτης Σπυρόπουλος οι οποίοι ανέλυαν τα νομικά ζητήματα ενώ σε κάποιο σημείο παρενέβη τηλεφωνικά και η ιδιοκτήτρια της “επίμαχης” έκτασης στην παραλία κα. Καραγιάννη η οποία επανέλαβε πως ότι ενέργειες έχουν γίνει από την πλευρά της είναι νόμιμες.

Πρωτοβουλία: «Απόφαση για τα μάτια του κόσμου»

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την παραλία της Ερεσού ωστόσο σε ανάρτησή της εκφράζει σήμερα τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
Το δημοτικό συμβούλιο, ενέκρινε τα μακροπρόθεσμα αιτήματα μας, δηλαδή το να συσταθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος για να αιτηθεί την επαναχάραξη από την κτηματική, σε συνεννόηση πάντα με τους δικηγόρους μας. Επίσης βγήκε απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το τοπικό χωρικό σχέδιο. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι αυτές οι δύο κινήσεις που είναι αναγκαίες για την σωτηρία της παραλίας, θα απαιτήσουν μίνιμουμ 3 χρόνια μέχρι να υλοποιηθούν, και αυτός είναι και ο λόγος που η άμεση ανάκληση της προέγκρισης ήταν το πιο θεμελιώδες αίτημα προς τον δήμο.
Εστιάσαμε λοιπόν στην ανάγκη άμεσης ανάκλησης της προέγκρισης, παραθέτοντας νέα στοιχεία – νόμους που μπορεί επίσης να βασιστεί η ανάκληση, πέραν της στρεμματικής διαφοράς. Επιμείναμε στην ανάγκη για άμεση απόφαση, γιατί δεν επιθυμούμε η Ερεσός να συνεχίσει να είναι απροστάτευτη, έρμαιο στην ιδιώτη που θέλει να κάνει τις τομές της αρχαιολογίας. Επίσης αναδείξαμε ότι επιθυμούμε να λήξει άμεσα το ζήτημα ήδη από το στάδιο της προέγκρισης, και όχι να ρισκάρουμε να φτάσουμε στο στάδιο της αδειοδότησης όπου πιθανόν να είναι αργά.
Και ενώ το δημοτικό συμβούλιο ήταν κοντά στο να αποφασίσει να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο να κάνει την ανάκληση ως πολιτικός προϊστάμενος της ΥΔΟΜ, οι κάμερες έκλεισαν και 10 λεπτά μετά η απόφαση άλλαξε. Η διακοπή ήταν η αποκορύφωση ενός συνεχούς εκφοβισμού των δημοτικών συμβούλων από την δημοτική αρχή για πιθανές προσωπικές συνέπειες και κυρώσεις. Έτσι τελικά το συμβούλιο αποφάσισε να αιτηθεί στην ΥΔΟΜ την επανεξέταση της δυνατότητας ανάκλησης της προέγκρισης με βάση τα δεδομένα που καταθέσαμε και όχι την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ. Αποτέλεσμα η απόφαση αυτή, που γίνεται ξανά για τα μάτια του κόσμου, να λειτουργεί και πάλι υπέρ της ιδιώτη χρονικά. Με αυτά και με αυτά, την Δευτέρα το πρωί καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του χωριού μας, μόνοι μας. Να είναι σίγουροι όλοι πως θα το κάνουμε με κάθε κόστος και πάλι σύσσωμοι μαζικά. Καθιστούμε όμως υπεύθυνο τον Ταξιάρχη Βέρρο σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος σε νέα προσπάθεια της ιδιώτη.
Είναι απαράδεκτο να μην διασφαλίζεται εδώ και μήνες η βούληση, τα θέλω και το συμφέρον της κοινότητας μας. Για άλλη μία φορά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε σχέση με το μέγεθος της Ερεσού και της πανΕρεσιώτικης προσπάθειας υπεράσπισης της παραλίας ήταν δυσανάλογα αναντίστοιχη, ήταν λίγη. Για άλλη μία φορά η δυναμική 800 Ερεσιωτών που υπέγραψαν, αγνοήθηκε.
Άλλα πράγματα που κρίνουμε σημαντικό να ειπωθούν τα εξής. Κατά την διάρκεια του συμβουλίου ακούσαμε απίθανα πράγματα από τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου προς τα μέλη της πρωτοβουλίας τα οποία μας έχουν εξοργίσει. Ακούσαμε ότι το μέλος μας που έκανε την συνολική μας τοποθέτηση, «διάβαζε απλά ένα κείμενο που της έδωσαν, και δεν πρόσεχε την διαδικασία», ακούσαμε ότι στο μπλόκο Αφεντέλι «δεν είναι δημότες», ακούσαμε το επίσης απαράδεκτο «ότι στο Αφεντέλι χτίζονται καριέρες». Απαντάμε. Σας κρίνει ήδη, και θα συνεχίσει να σας κρίνει στην πορεία ο κόσμος της Ερεσού για την στάση σας απέναντι στα ζητήματα της κοινότητας μας και τους κατοίκους της.
Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε την τηλεφωνική σύνδεση που έγινε με την ιδιώτη από το προσωπικό τηλέφωνο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Εκεί η ιδιώτης δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν θα έπρεπε να γίνεται κουβέντα για αυτό το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, και πως κακώς δίνει το συμβούλιο λόγο σε πολίτες. Και αναρωτιόμαστε, από που κι ως που μία απόφαση Αρείου Πάγου που μιλάει για 11.5 στρέμματα και όχι 14 που αφορά το ιδιοκτησιακό, της δίνει τόσο αέρα να τοποθετείται στο δημοτικό συμβούλιο, στο κατά τα άλλα ανώτατο πολιτικό όργανο του δήμου και να λέει ποιος, πως και αν θα μιλήσει; Δυστυχώς εκείνη την στιγμή ο πρόεδρος ήταν λίγος, καθώς δεν υπερασπίστηκε ούτε καν τους συμβούλους του πόσο μάλλον τους πολίτες από την επίθεση στην ελευθερία του λόγου.
Με αυτά και με αυτά, καταλήγοντας, ο αγώνας μας συνεχίζεται. Συνεχίζεται με το καθημερινό αυτοοργανωμένο μπλόκο Αφεντέλι που θα φροντίσουμε να είναι πιο δυνατό κάθε μέρα που περνάει, πιο μαζικό. Είναι ήδη πολύ πιο αποφασισμένο, ειδικά μετά τα χτεσινά. Από εκεί και πέρα θα κάνουμε τον απολογισμό μας μέσα στο ΣΚ και θα κοιτάξουμε για το ποιες νομικές ενέργειες πρέπει να γίνουν Δευτέρα το πρωί και προς ποια κατεύθυνση. Και θα γίνουν.
Ούτε σκέψη για τσιμέντα πάνω στην παραλία μας – Καμία παρέμβαση από το δρόμο και κάτω.
Ούτε βήμα πίσω!
Πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας Ερεσού.
To top