Δημήτρης Γόμος: «Φτάνει πια ο διχασμός»

Δημήτρης Γόμος: «Φτάνει πια ο διχασμός»

Παρέμβαση για το μεταναστευτικό ζήτημα με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση που οργανώνει η Περιφέρεια, έκανε  με άρθρο του ο πολιτευτής της ΝΔ στη Λέσβο Δημήτρης Γόμος.

Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά από την Άνοιξη του ’15, όταν η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απηύθυνε κάλεσμα σε πολίτες τρίτων χωρών να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα και να έρθουν στα νησιά μας. Μετανάστες, βέβαια, ερχόταν και πριν το ’15, από τότε που φιλοξενούνταν σε εγκατάσταση στην Παγανή κι από το ’12 στο πρώην ΚΥΤ Μόριας.

Το 2015, μετά την ανάληψη των ηνίων της χώρας από τον Α. Τσίπρα και τον Π. Καμμένο, είχαμε τον μεν πρώτο να θέτει το ρητορικό ερώτημα «Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέρουμε;» και τον δε δεύτερο, συγκυβερνήτη, Π. Καμμένο, να απειλεί την Ευρώπη πως θα τη γεμίσει με μετανάστες και πιθανόν τζιχαντιστές, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων και στην προσπάθεια του για τη λήψη χρηματοδότησης.

Την ίδια χρονική περίοδο, οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου γινόταν μάρτυρες αδιανόητων εικόνων, εικόνες που δεν τις φανταζόταν και δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν, με τις ζωές τους να αλλάζουν δραματικά. Ήταν η εποχή που όλα τα φώτα και η προσοχή ήταν στραμμένα πάνω στα νησιά μας και συνοδευόταν με επίσκεψη του Πάπα, διάσημων, διάφορων τηλεοπτικών και ενημερωτικών αποστολών τόσο από εγχώρια δίκτυα όσο και του εξωτερικού. Ήταν η χρονική περίοδος που το ζήτημα μεταναστευτικό ανέβηκε και αποτελούσε το νούμερο ένα θέμα συζήτησης, με το ΚΥΤ της Μόριας να πρωταγωνιστεί και όλοι να μαθαίνουν την ύπαρξη του.

Ήταν η ίδια περίοδος, που υπήρχαν προσπάθειες για την κατάκτηση του βραβείου Νόμπελ, ήταν η ίδια περίοδος που οι παλαιοί ‘‘Καραβομάχοι’’ και τωρινοί ‘‘Βαστριομάχοι’’ της τοπικής μας πολιτικής υποδυόταν τους ‘‘ανθρωπιστές’’, τους ‘‘δικαιωματιστές’’ και υποδεχόταν με χαρά διασημότητες. Αλήθεια, πως γίνεται από το δόγμα ‘‘Ανοιχτά σύνορα σε όλους’’ και ‘‘Μια αγκαλιά’’ που φώναζαν και συστρατεύονταν με το ΣΥΡΙΖΑ, τώρα να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια και να ζητωκραυγάζουν ‘‘Καμία Δομή πουθενά’’ και να ζητούν απελάσεις; Τι άλλαξε και βρέθηκαν τα ίδια άτομα από πρωτεργάτες και αρχηγούς της ‘‘ανθρωπιάς’’, στην αντίθετη πλευρά, αυτή των ‘‘ξενοφοβικών’’; Ποια είναι η επιχειρηματολογία τους , ποια/ες οι αιτίες που άλλαξαν και ποια η επιχειρηματολογία τους τώρα ως ‘‘απελευθερωτές του νησιού’’;

Τώρα, η νυν Περιφερειακή Αρχή, προεκλογικά μέσω του τηλεοπτικού μηνύματος του συνδυασμού της, είχε ως πρώτο θέμα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με τον Περιφερειάρχη να λέει: “Το Άλμα Ανάπτυξης θα ξεκινήσει με άμεση λύση στο μεταναστευτικό, το οποίο βύθισε σε μαρασμό όλα αυτά τα νησιά. Όλοι οι μετανάστες να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν οι ίδιοι!’’. Αλήθεια κύριε Μουτζούρη γιατί δεν έχει επιτευχθεί η παραπάνω δέσμευση σας, η οποία μάλιστα ήταν προτεραιότητα του βασικού σας προγράμματος; Μήπως, γιατί δεν γίνεται και κυρίως δεν βρίσκεται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας η λύση του μεταναστευτικού;

Θέλατε, θέλετε και επιζητάτε, όπως δηλώνετε, να μην υπάρχει καμία Δομή πουθενά! Γιατί, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας δεχθήκατε τη λειτουργία Δομής στην περιοχή του Καρά Τεπέ; Γιατί, δεν βρεθήκατε μπροστά και δεν ζητήσατε να αδειάσει το νησί; Γιατί καθ ΄όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ δεν έχετε πραγματοποιήσει μια συγκέντρωση κατοίκων για την εκκένωση και αποχώρηση των μεταναστών; Γιατί, η ίδια Περιφερειακή Αρχή δια του αντιπροσώπου της, του Περιφερειάρχη, βρίσκεται απούσα στις μεγάλες συναντήσεις που έχουν να κάνουν με τα νησιά μας και το θέμα του μεταναστευτικού; Δεν είναι δυνατόν, να απουσιάζει από την ΠτΔ, από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, από συνάντηση με ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και μιας ξεχωριστής επίσκεψης από την Επίτροπο Μετανάστευσης. Κύριε Περιφερειάρχη, φτάνει πια ο λαϊκισμός που οδηγεί στον διχασμό!

Πέραν από την Περιφερειακή Αρχή και τους πρώην ‘‘ανθρωπιστές’’ νυν  ‘‘απελευθερωτές του νησιού’’, έχουμε και τους νεοδημοκράτες πολιτικούς που δεν παίρνουν θέση και σιωπούν. Είναι εκείνοι που ζητούσαν ψήφο στις προηγούμενες εκλογές με τη φανέλα του κόμματος, την φοράνε και τώρα, αλλά στα μεγάλα ζητήματα όπως είναι το μεταναστευτικό, επιλέγουν την αφωνία. Να θυμίσω πως οι προεκλογικές θέσεις του κόμματος ήταν ξεκάθαρες, σαφείς και έχουν εφαρμοστεί σχεδόν στο έπακρον.

Όλοι γνωρίζαμε και βλέπουμε σε πράξεις, τη φύλαξη συνόρων που έχει οδηγήσει στη μείωση των ροών, τον έλεγχο στις ΜΚΟ, στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου. Τα κλειστά κέντρα προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας βρίσκονται στη δεύτερη θέση στο προγραμματικό μας σχεδιασμό που ως στόχο έχει την αποτροπή μελλοντικών μεταναστευτικών ροών, στην αποκλιμάκωση των πόλεων μας από ενοικιάσεις μεταναστών, τη συγκέντρωση των μεταναστών σε ένα χώρο. Ήδη οι παιδικές κατασκηνώσεις επέστρεψαν στον Δήμο, όπως και το πρώην πάρκο οδικής κυκλοφορίας που αποτελούσε μια δεύτερη δομή. Κύριοι αναλάβετε τις ευθύνες σας και κοιτάξτε το μέλλον του τόπου μας! Μην διστάζετε να στηρίξετε τις έλλογες σκέψεις, τον προεκλογικό μας σχεδιασμό. Αφήστε τον λαϊκισμό, ο οποίος φέρει μόνο μερικές ψήφους και πρόσκαιρη αυξημένη δημοτικότητα. Βάλτε φρένο στον διχασμό που έχει ως κύριο εκφραστή την Περιφέρεια!

Τελικά, σ’αυτόν τον τόπο οφείλουμε να αποφασίσουμε τί θέλουμε. Θέλουμε ανάπτυξη, άνοδο του βιοτικού επιπέδου και ένα ρεαλιστικό, ορθολογικό σχέδιο για την πλήρως απελευθέρωση των νησιών μας από τις πληγές του παρελθόντος ή λαϊκισμό, διχόνοια, ‘‘επαναστατικές ασκήσεις’’ και ουτοπικά σχέδια με ‘‘μικρές νίκες’’ και το νησί μας βυθισμένο στη μιζέρια, την υποβάθμιση και στις τελευταίες θέσεις της λίστας σε αναπτυξιακά και τουριστικά θέματα;

Θέλουμε τη συνέχιση του Καρά Τεπέ που βρίσκεται μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, πάνω σε μια βασική Εθνική Οδό ή σε μια περιοχή εκτός αστικού ιστού όπως ζητούσαμε κατά το παρελθόν; Θέλουμε η Μυτιλήνη, ως εικόνα να έχει το επιβλητικό της κάστρο ή μια Δομή; Η γειτονική μας Μύρινα της Λήμνου έχει το γραφικό της λιμάνι, η Σάμος ανέκτησε το Βαθύ, εμείς θα ανακτήσουμε τη χαμένη αίγλη της πόλης μας; Όλα είναι στο χέρι μας, εάν θα ακολουθήσουμε ένα σχέδιο βάζοντας τέλος στον διχασμό, τον λαϊκισμό από πού κι αν προέρχεται ή αν θα βυθιστούμε μαζί τους. Είναι στο χέρι μας!

To top