Αγροτική κινητοποίηση στην Καλλονή

Αγροτική κινητοποίηση στην Καλλονή

Συλλαλητήριο πραγματοποιήσαν χθες οι αγρότες στην Καλλονή.

Την κινητοποίηση οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων με πάγια αιτήματα για την στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται τόσο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όσο και από την οικονομική κρίση.

H Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, σε σχετική ανακοίνωση τονίζει τα εξής:

«Με την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλλονή η ΟΑΣΛ έκανε πράξη αυτά που είχαν αποφασιστεί στη σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων στην Αγία Παρασκευή.

Καλούμε τους Αγροτικούς συλλόγους με Γενικές συνελεύσεις τους να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εμπλουτίσουν τα αιτήματα που βάζει προς διεκδίκηση το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε όλη τη χώρα. Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι μέσα στους συλλόγους τους , όπου υπάρχουν και φτιάχνοντας νέους όπου μπορούν, να συμμετέχουν ενεργά και μαζικά στις συνελεύσεις τους, συζητώντας το πλαίσιο αιτημάτων αλλά και γιατί πρέπει να παλέψουμε με αυτό, αφού είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, να μείνουμε στα χωράφια και στα κοπάδια μας συνεχίζοντας την παραγωγική δραστηριότητα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων :
Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:
– Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση ζωοτροφών. Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, αφορολόγητο πετρέλαιο, απόδοση Ειδικού Φόρου πετρελαίου. Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή γεώτρηση.
– Κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να επιτρέπει την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων και τη συνέχιση της αγροτικής και παραγωγικής δραστηριότητας.
– Άμεση αποζημίωση από την ακαρπία του ελαιώνα μας.
– Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
– Λήψη μέτρων προστασίας από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που αισχροκερδούν.
– Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και κρατική σήμανση ζώων.
– Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και παροχές υπηρεσιών (ιατρικές κτηνιατρικές) προς τους κτηνοτρόφους.
– Να σταματήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κλέβει την ονομασία Τσίπουρο από τους παραγωγούς και την χαρίζει φωτογραφικά σε τυποποιητικές μονάδες, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στην αμπελοκαλλιέργεια.

Τέλος καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου την Παρασκευή 18 Φλεβάρη, αλλά και στο Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο στις 23 Φλεβάρη , για καμιά δομή στο νησί μας και για μέτρα προστασίας του εισοδήματος και της υγείας μας.
Μόνο η μαζική συμμετοχή αγροτών – εργατών θα δώσει αποφασιστική απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που ποινικοποιεί τους αγώνες μας και στοχοποιεί στελέχη του αγροτικού και εργατικού κινήματος».

 

To top