Η Λέσβος «ταξίδεψε» στο Γαλάτσι: Ζώα, φυτά και οικότοποι του νησιού ζωντάνεψαν στο «Καμίνι»

Η Λέσβος «ταξίδεψε» στο Γαλάτσι: Ζώα, φυτά και οικότοποι του νησιού ζωντάνεψαν στο «Καμίνι»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το απόγευμα του Σάββατου 7 Ιουνίου, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου «Καμίνι» φιλοξένησε τα εγκαίνια μιας ξεχωριστής φωτογραφικής έκθεσης αφιερωμένης στη φυσική ομορφιά και τη βιοποικιλότητα της Λέσβου.Παγκόσμια

Η έκθεση, με τίτλο «Ζώα, φυτά και οικότοποι των προστατευμένων Περιοχών της Λέσβου», είναι έργο του φωτογράφου και περιβαλλοντολόγου Μιχάλη Μπάκα και παρουσιάζει μέσα από 35 μοναδικής αισθητικής φωτογραφίες τα φυσικά θαύματα του νησιού. Από σπάνια πουλιά και ενδημικά φυτά, έως πολύτιμους υγροτόπους και οικοσυστήματα, οι εικόνες αναδεικνύουν έναν πλούτο που συχνά μένει κρυμμένος από τα μάτια των πολλών.

Η διοργάνωση της έκθεσης ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), της Ένωσης Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιανών Αθήνας, της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΣΑ, με την οργανωτική επιμέλεια του Σπυθουράκη Σταμάτη και την εικαστική επιμέλεια της Άσπας Χροναίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και πλήθος επισκεπτών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Δημάρχου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα, με τον οποίο οι εκπρόσωποι της ΟΛΣΑ και των λεσβιακών συλλόγων αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της ΟΛΣΑ, ενώ ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες από ακαδημαϊκούς και ειδικούς, όπως η διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωνσταντίνα Τσαλαπάτη και ο γεωλόγος Δρ. Ευδοξία Λυκούδη. Ο ίδιος ο Μιχάλης Μπάκας παρουσίασε το έργο του και τις εμπειρίες του από την καταγραφή της φύσης του νησιού.

Η Λέσβος, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς θησαυρούς του Αιγαίου. Με περισσότερα από 1.500 είδη φυτών και 330 είδη πτηνών, το νησί είναι ιδανικός προορισμός για οικοτουρισμό, επιστημονική έρευνα και περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Η βραδιά έκλεισε με ένα φιλόξενο κέρασμα που περιλάμβανε βιολογικά κρασιά από τα ηφαιστειακά εδάφη της Λέσβου — μια ακόμη απόδειξη του πλούτου και της αυθεντικότητας του νησιού.

Η ΟΛΣΑ ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Γαλατσίου για την παραχώρηση του χώρου και όλους τους συνεργάτες και εθελοντές που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τον φυσικό πλούτο της Λέσβου.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και σήμερα, Τρίτη 10 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» (Χρήστου Καψάλη 36 & Ρεθύμνης, Γαλάτσι), με ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 19:00-21:00.

To top