Μια σημαντική τομή στο εκπαιδευτικό τοπίο της χώρας σηματοδοτεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εντάξει το μάθημα της Γεωγραφίας στο πρόγραμμα σπουδών του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate – IB),στις τάξεις Α’ και Β’ Λυκείου, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το σχολικό έτος 2026-2027 σε 13 δημόσια Λύκεια της χώρας, μεταξύ αυτών Πρότυπα, Πειραματικά, Μουσικά και Καλλιτεχνικά.
Η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την εξέλιξη αυτή, κάνοντας λόγο για μια “ουσιαστική αναγνώριση της επιστήμης της Γεωγραφίας και του ρόλου της στο εκπαιδευτικό σύστημα”. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 2053/29.04.2025, η διδασκαλία του μαθήματος θα ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ04.05 (Γεωγράφους και Γεωλόγους), διασφαλίζοντας την επιστημονική επάρκεια των διδασκόντων.
Η Γεωγραφία, παρά τη σημασία της διεθνώς, παραμένει εδώ και δεκαετίες περιθωριοποιημένη στην ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι σήμερα, η παρουσία της περιοριζόταν μόνο σε συγκεκριμένες τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται ουσιαστικά τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτει η επιστήμη, όπως τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), η Τηλεπισκόπηση, τα drones και οι ψηφιακές εφαρμογές γεωχωρικής αφήγησης.
Η ένταξή της στο IB ανοίγει πλέον νέους ορίζοντες: τόσο για τους μαθητές, που θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τη Γεωγραφία με σύγχρονους, διεθνώς αναγνωρισμένους τρόπους, όσο και για το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα, που επιχειρεί να εκσυγχρονιστεί και να εναρμονιστεί με τις διεθνείς πρακτικές.
Όπως υπογραμμίζει η Ένωση Γεωγράφων, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για την ανατροπή της υφιστάμενης υποβάθμισης του μαθήματος και να ενισχύσει τη θέση της Γεωγραφίας στην ελληνική εκπαίδευση, προς όφελος των μαθητών, της κοινωνίας και εν τέλει, της ίδιας της χώρας.