«Πρασίνισε» η πλατεία Μανταμάδου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Πρασίνισε» η πλατεία Μανταμάδου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Ανθρωπιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος «Ηλιαχτίδα» διοργάνωσε στις 5 Ιουνίου 2025 μια ξεχωριστή δράση στον Μανταμάδο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και την ανάδειξη της αξίας του δημόσιου χώρου.

Η κεντρική πλατεία του χωριού μεταμορφώθηκε σε έναν ζωντανό χώρο πρασίνου και δημιουργίας, απαλλαγμένο από τα συνήθη παρκαρισμένα οχήματα. Αντί αυτών, φιλοξένησε παιδιά, φυτά και πολύχρωμες συνθέσεις, προβάλλοντας ένα μήνυμα περιβαλλοντικής ευθύνης και συλλογικότητας.

Η δράση εντάχθηκε στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής ενότητας «Μικροί Βοτανοκήποι Παντού», σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Πρόσβαση». Παλιοί μεταλλικοί τενεκέδες επαναχρησιμοποιήθηκαν ως κασπώ για αρωματικά βότανα, μέσα από μια πρωτοβουλία που συνδύασε την ανακύκλωση με την καλλιτεχνική έκφραση και την οικολογική ευαισθητοποίηση.

Παιδιά και ενήλικες συμμετείχαν ενεργά στη φύτευση και στη διακόσμηση των αυτοσχέδιων βοτανικών γωνιών, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν το πράσινο της περιοχής και απέτρεψαν την παράνομη στάθμευση στην πλατεία.

Η πρωτοβουλία είχε διπλό στόχο: την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, μέσω της υποστήριξης της επικονίασης, και τη δημιουργία ενός πιο ανθρώπινου και φιλόξενου δημόσιου χώρου.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία, προβάλλοντας το μήνυμα ότι η φροντίδα του περιβάλλοντος αφορά και ενώνει όλους τους πολίτες.

Η δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη τοπικών φορέων, επαγγελματιών και εθελοντών. Μεταξύ αυτών, ευχαριστίες εκφράστηκαν προς:

  • τη Θέλξη Βογιατζή για την προσφορά των τενεκέδων,

  • τα αγγειοπλαστεία του Μανταμάδου: Δημήτρη Κουβδή, Δημήτρη Σταμάτη, Στέλιο Σταμάτη και Παναγιώτη Τιτιγάρη,

  • όλα τα παιδιά που συμμετείχαν,

  • την Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Εξωστρέφειας και Πρασίνου κα Αφροδίτη Βάτη Μαριόλα,

  • το Michailaris WoodWorking, τον Θανάση Kostov και τον Κώστα Γιαννακού,

  • την Τοπική Κοινότητα Μανταμάδου και τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Τζελαΐδη,

  • καθώς και τον κ. Κώστα Καλατζή και το «Κέντρον 1904» για την υποστήριξή τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον, τονίζοντας τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους δημόσιους χώρους.

To top