Τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων τίμησε ο Ροταριανός Όμιλος Μυτιλήνης

Τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων τίμησε ο Ροταριανός Όμιλος Μυτιλήνης

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Elysion» στη Μυτιλήνη, την Κυριακή 1η Ιουνίου , πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Μυτιλήνης με κεντρικό πρόσωπο και τιμώμενο ομιλητή τον αρχαιολόγο και Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλο Τριανταφυλλίδη. Το θέμα της ομιλίας του – «Αποκαλύπτοντας την αρχαία Άντισσα ν. Λέσβου» – αποτέλεσε το επίκεντρο ενός πολυσχιδούς αφηγήματος για την ιστορική διαδρομή ενός σημαντικού αλλά συχνά λησμονημένου τμήματος της αιολικής γης.

Η βραδιά, που συνοδεύτηκε από τιμητική απονομή, ανέδειξε τη σημασία των πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών στον χώρο του μεσαιωνικού κάστρου των Αγίων Θεοδώρων – στο οποίο ταυτίζεται η αρχαία Άντισσα – καθώς και τη συμβολή του κ. Τριανταφυλλίδη στην ανάδειξή τους. Παράλληλα, οι παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων, όπως του στρατηγού Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ και του περιφερειακού συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, κατέδειξαν την ευρύτερη αναγνώριση του έργου του τιμώμενου.

Στην ομιλία του, ο κ. Τριανταφυλλίδης συνδύασε επιστημονική τεκμηρίωση με ιστορική αφήγηση, κάνοντας αναφορά τόσο σε αρχαίες γραπτές πηγές όσο και σε αρχαιολογικά ευρήματα. Παρουσίασε τη μυθολογική και ιστορική ταυτότητα της Άντισσας, την προσφορά του ποιητή Τέρπανδρου, καθώς και την εδαφική της έκταση όπως τεκμηριώθηκε από ιστορικούς και ερευνητές όπως οι Hansen και Nielsen.

Σημαντική ήταν η αναφορά στις πρώιμες ανασκαφές του 19ου και 20ού αιώνα, με κυριότερους εκπροσώπους τον Robert Koldeway και τη Winifred Lamb, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση των πιο πρόσφατων ανασκαφών που ξεκίνησαν το 2018 με πρωτοβουλία της Εφορείας και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Με λεπτομέρειες που καταδεικνύουν την πολυεπίπεδη στρωματογραφική ιστορία του τόπου, ο αρχαιολόγος μίλησε για τα μνημειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων η πύλη του κάστρου, υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι, εργαστήρια του 14ου και 15ου αιώνα, αλλά και σημαντικά κινητά ευρήματα όπως κεραμική από την Υστεροχαλκή περίοδο (16ος αι. π.Χ.), η μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος Υγείας, και ένα σπάνιο σιδερένιο σφενδοβόλο όπλο του 14ου αιώνα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην αποκάλυψη ενός μαρμάρινου υπέρθυρου με ανάγλυφα οικόσημα των Παλαιολόγων και των Γατελούζων, που φέρει για πρώτη φορά απεικόνιση του βυζαντινού κάστρου των Αγίων Θεοδώρων – ένα εύρημα που, όπως τονίστηκε, προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την πολεοδομική μορφή του κάστρου και την ιστορική του συνέχεια.

Η εκδήλωση έκλεισε με θερμά χειροκροτήματα από το κοινό, ενώ ο πρόεδρος του Ρ.Ο. Μυτιλήνης, Ιγνάτιος Χατζηβασιλέλλης, απένειμε τιμητική πλακέτα και συμβολικά δώρα στον αρχαιολόγο. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η δράση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης από την πρόεδρό του, Μαρία Ζερβού – Τεντόμα, με την ανακοίνωση φιλανθρωπικής λαχειοφόρου αγοράς.

Η βραδιά αποτέλεσε όχι μόνο φόρο τιμής σε έναν επιστήμονα που εργάζεται με αφοσίωση, αλλά και μια υπενθύμιση της σημασίας της αρχαιολογικής έρευνας για τη συλλογική μνήμη και πολιτισμική ταυτότητα της Λέσβου.

 

To top