Το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων (CΙLab) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οργανώνει, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος WELLBEING, το τριήμερο Ερευνητικό Εργαστήριο (Workshop) υπό την επίβλεψη των Καθηγητριών Εύης Σαμπανίκου και Ευαγγελίας Καβακλή:Ψηφιακό Ευ Ζην απο 11 μέχρι 13 Ιουνίου. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία του διεθνούς φήμης συνθέτη Sven Helbig στο Δημοτικό θέατρο την Πέμπτη 12 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Παράλληλες Δράσεις:
- Συναυλία του διεθνούς φήμης συνθέτη και παραγωγού Sven Helbig, ο οποίος συμμετέχει στο Workshop, στο Δημοτικό Θέατρο, Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025, στις 20.30. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του διάσημου μουσικού στην Ελλάδα. Η είσοδος είναι ελεύθερη, προσφορά του Sven Helbig στο κοινό της Λέσβου και στο Πανεπιστήμιο.
- Παρουσίαση της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου του «Φιλοσοφία της μεταουμανιστικής τέχνης» του πολυσυζητημένου Καθηγητή Φιλοσοφίας Stefan Lorenz Sorgner, που συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής στο workshop, την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025, στις 18.30 (Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ).
Τι είναι το ψηφιακό Ευ Ζην;
Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από την ταχεία ενσωμάτωση τεχνολογιών που στοχεύουν στη βελτίωση της ικανότητας και της παραγωγικότητας του ανθρώπου, μέσω της διεύρυνσης των σωματικών, πνευματικών και κοινωνικών δυνατοτήτων του. Σε αυτό το πλαίσιο, η ψηφιακή ευημερία έχει αναδυθεί ως μια νέα έννοια. Εκφράζει την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των πλεονεκτημάτων και των απειλών που βιώνουν οι άνθρωποι σε έναν συνεχώς αυξανόμενο ψηφιακό κόσμο. Το Εργαστήριο στοχεύει να διερευνήσει πώς η εννοιολογική κατανόηση της «ευημερίας» έχει μεταβληθεί λόγω των αναδυόμενων τεχνολογιών. Το Έργο WELLBEING διερευνά τη διασταύρωση της μεταουμανιστικής σκέψης και της επιστήμης των υπολογιστών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας πρακτικής φιλοσοφίας για την ψηφιακή εποχή.
Βασικά Ερωτήματα:
- Πώς ορίζουμε την ευημερία στα εξελισσόμενα οικοσυστήματα της ψηφιακής εποχής;
- Πώς επηρεάζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους ανθρώπους, τα μη ανθρώπινα όντα και το περιβάλλον;
- Διαθέτουμε το θεωρητικό πλαίσιο και τα τεχνολογικά εργαλεία για να διασφαλίσουμε την ευημερία για όλους;
- Ποιος είναι ο ρόλος της ηθικής στη διαμόρφωση του ψηφιακού μετασχηματισμού;
Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Εργαστηρίου μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα: https://dwb.aegean.gr/
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
- Καθηγητής Stefan Lorenz Sorgner, John Cabot University, Ρώμη
- Ομότιμος Καθηγητής Δημήτρης Καραγιάννης, Πανεπιστήμιο Βιέννης
- Χριστίνα Λειμονή, EMEA Regional Director της Microsoft
- Δρ Ευαγγελία Δημαράκη, Learning Consultant & Digital Wellbeing Educator
- Βικτωρία Καλφάκη, Επικεφαλής του Δημοσίου Τομέα της Google Cloud στην Ελλάδα
- Sven Helbig, Συνθέτης, μουσικός παραγωγός, μηχανικός ήχου
- Καθηγήτρια Kerstin Borchhardt, Καθολικό Πανεπιστήμιο του Linz – Αυστρία
Τη συζήτηση συντονίζουν οι Καθηγητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Παν/μίου Αιγαίου, κ. Χρήστος Καλλονιάτης και κ. Γιώργος Τσεκούρας.
To έργο WELLBEING χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της Δράσης «Ενίσχυση Βασικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU