Covid: 11χρονος από τη Μυτιλήνη με πολυσυστηματικό σύνδρομο – Τι είναι το MIS-C

Covid: 11χρονος από τη Μυτιλήνη με πολυσυστηματικό σύνδρομο – Τι είναι το MIS-C

Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχει προσβάλλει τo πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid-19, ή εμφανίζουν τουλάχιστον παρόμοια συμπτωματολογία.

Αυτό αποκάλυψε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σε σχετική ερώτηση που της έγινε για την περίπτωση του 11χρονου που μεταφέρθηκε εσπευσμένα με κορονοϊό από τη Μυτιλήνη στο Παίδων. Μάλιστα, όπως είπε, τα 50 από τα 100 παιδιά που έχουν προβληθεί από το σύνδρομο MIS-C έχουν επιβεβαιωμένη διάγνωση.

«Ο αριθμός των παιδιών με MIS-C και άλλων που μοιάζουν με MIS-C υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα. Είναι 50 παιδιά τα οποία έχουν παρουσιάσει MIS-C και άλλα τα οποία έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C», σημείωσε αρχικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η κυρία Θεοδωρίδου.

«Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό», πρόσθεσε.

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C, τα συμπτώματα

Πρόκειται για ένα πολυφλεγμονώδες σύνδρομο. Σύμφωνα με έρευνα του Μάικλ Λεβίν, καθηγητή παιδιατρικής και υγείας του παιδιού στο Imperial College του Λονδίνου, το σύνδρομο εμφανίζεται δύο με τέσσερις εβδομάδες αφού τα παιδιά προσβληθούν από την covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη του 2020. Το πιο συχνό σύμπτωμα της φλεγμονώδους νόσου δεν είναι αναπνευστικά προβλήματα: περισσότερο από το 80% των παιδιών εμφανίζουν γαστροεντερικές ενοχλήσεις (πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς ή διάρροια) και πολλά εξανθήματα, κυρίως όσα ήταν κάτω των 5 ετών. Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν πυρετό, συχνά για περισσότερες από τέσσερις ή πέντε ημέρες.

To top