Την παράσταση «Άστραψεν η Ανατολή» θα παρουσιάσουν οι Χοροδοιπόροι την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025 και ώρα 20:30, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. «Πρόκειται για μια αφιερωματική εκδήλωση με θέμα τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των προγόνων μας, έναν καλλιτεχνικό φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες, μέσα από χορούς, τραγούδια και αφηγήσεις που αναβιώνουν τη μνήμη και την ψυχή του μικρασιατικού ελληνισμού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του η χορευτική ομάδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Όπως λέει ο Ηλίας Βενέζης στο «Μικρασία, Χαίρε»:
«Είμαστε ένας τόπος που η μοίρα του είναι να πληρώνει την κίνηση της ιστορίας με πόνο και αίμα. Οι μητέρες μας, για ν’ αποκοιμίσουν τα παιδιά τους, δεν έχουν να τούς λένε χαρούμενα παραμύθια για πουλιά και για δάση. Τούς λένε για αραπάδες και για κουρσάρους, για σφαγές και για πείνα. Όλα σ’ εμάς εδώ υπάρχουν για να θυμίζουν. Είμαστε ένας λαός της μνήμης. Αυτό είναι η πηγή της λύπης και της περηφάνιας μας.»
Ας γλυκοκοιμίζουμε σήμερα τα παιδιά μας με παραμύθια γεμάτα φως… όμως εμείς έχουμε χρέος να μη λησμονούμε.
Με σεβασμό στη συλλογική μνήμη και με τη δύναμη της μουσικής, του χορού και της παράδοσης, οι Χοροδοιπόροι παρουσιάζουν την παράσταση «Άστραψεν η Ανατολή», την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025 και ώρα 20:30, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Πρόκειται για μια αφιερωματική εκδήλωση με θέμα τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των προγόνων μας, έναν καλλιτεχνικό φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες, μέσα από χορούς, τραγούδια και αφηγήσεις που αναβιώνουν τη μνήμη και την ψυχή του μικρασιατικού ελληνισμού.
Οι Χοροδοιπόροι, με συνέπεια και δημιουργικότητα, συνεχίζουν να φέρνουν στο προσκήνιο κομμάτια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, μετατρέποντας τη σκηνή σε γέφυρα μνήμης και μέλλοντος.
Λίγα Λόγια για τους Χοροδοιπόρους
H χορευτική ομάδα «Χοροδοιπόροι», υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ηπειρωτών Λέσβου «Κώστας Κρυστάλλης», ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2014 από τους χοροδιδασκάλους Λάμπρο Καρακίτσο και Μιχαέλα Φαϊδά, με σεβασμό στην παράδοση και πάνω από όλα αγάπη για τον παραδοσιακό χορό, την μουσική, τις φορεσιές, τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας.
Σήμερα απαριθμεί περίπου 100 χορευτές με τμήματα προχωρημένων, αρχαρίων, καθώς και παιδικό τμήμα. Εκτός από την καθιερωμένη ετήσια παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η ομάδα συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, αλλά δραστηριοποιείται και εκτός αυτού, τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.