Μια σπάνια ευκαιρία για την πολιτιστική και ιστορική αποκατάσταση ενός πολύτιμου κειμηλίου της Λέσβου χάθηκε οριστικά, καθώς η φουστανέλα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου δεν κατέληξε στην πατρίδα του δημιουργού της. Παρά την προσπάθεια του Δήμου Μυτιλήνης να αποκτήσει το εμβληματικό ένδυμα μέσω δημοπρασίας του Οίκου Βέργος στο Ζάππειο, το κειμήλιο τελικά κατακυρώθηκε σε ιδιώτη συλλέκτη, ο οποίος προσέφερε το ποσό των 22.000 ευρώ, υπερδιπλάσιο της προσφοράς του Δήμου.
Η φουστανέλα, κεντημένη με την επιγραφή «Θ(εόφιλος) Ζωγράφος», αποτελεί μοναδικό τεκμήριο της ζωής και της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, του ανθρώπου που μετέτρεψε την ελληνική παράδοση και την καθημερινότητα σε διαχρονική τέχνη.
Ο Δήμος Μυτιλήνης, αναγνωρίζοντας τη σημασία του αντικειμένου, συμμετείχε στη δημοπρασία με μέγιστη προσφορά τα 10.000 ευρώ, έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, το ποσό αυτό αποδείχθηκε ανεπαρκές για να διεκδικήσει πραγματικά το κειμήλιο, καθώς ο ανταγωνισμός αποδείχθηκε ιδιαίτερα ισχυρός. Η τιμή εκκίνησης ήταν μόλις 5.000 ευρώ και η τελική τιμή εκτοξεύθηκε στα 22.000 ευρώ, υποδηλώνοντας την αυξανόμενη αναγνώριση της αξίας του Θεόφιλου στην τέχνη αλλά και στην αγορά συλλεκτικών αντικειμένων.
Η φουστανέλα, που για δεκαετίες φυλασσόταν στην οικογένεια των ανιψιών του ζωγράφου, την Ευρυδίκη Νικολάου και τον Νικόλαο Σημαντήρη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1964 στην έκθεση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ενισχύοντας τον μύθο γύρω από τον ίδιο τον Θεόφιλο ως φιγούρα της λαϊκής μνήμης.