Στο πλαίσιο της Attica Green Expo 2025, της μεγαλύτερης έκθεσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, συμμετείχε σήμερα ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, σε θεματικό πάνελ αφιερωμένο στα Γεωπάρκα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.
Η έκθεση φιλοξενείται από τις 28 έως τις 31 Μαΐου στο Κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το θεματικό τμήμα «ΟΤΑ Panels», μέσω του οποίου φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα παρουσιάζουν καλές πρακτικές, ανταλλάσσουν απόψεις και προωθούν καινοτόμες δράσεις.
Ο κ. Βέρρος συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Γεωπάρκα: Ανάδειξη και Ανάπτυξη της περιοχής», όπου και παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με στόχο την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του νησιού. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Σητείας και Ανωγείων, Γεώργιος Ζερβάκης και Σωκράτης Κεφαλογιάννης αντίστοιχα, αναφερόμενοι στα Γεωπάρκα Σητείας και Ψηλορείτη. Τη συζήτηση συντόνισε η γεωλόγος και περιβαλλοντολόγος Δήμητρα Μαυρομμάτη.
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει ο Δήμος στη στρατηγική αξιοποίηση της αναγνώρισης του νησιού ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO. Όπως ανέφερε, η Δημοτική Αρχή έχει προβεί σε παραχώρηση ανενεργών δημοτικών ακινήτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με σκοπό τη δημιουργία υποδομών που προσελκύουν εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Το Γεωπάρκο της Λέσβου δεν αποτελεί μόνο μια προστατευόμενη περιοχή, αλλά έναν ζωντανό οργανισμό που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον, συνδέοντας τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά με την αειφόρο ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βέρρος, επισημαίνοντας και την κοινωνική διάσταση του εγχειρήματος, σε σχέση με την ανάγκη αναχαίτισης της δημογραφικής συρρίκνωσης.
Η παρουσία του Δήμου Δυτικής Λέσβου στην Attica Green Expo 2025 ανέδειξε τον ρόλο των Γεωπάρκων ως πυλώνων βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτιστικής ανάδειξης, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων και επιστημονικών ιδρυμάτων.