Διπλό παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας και ενεργού συμμετοχής στα κοινά έδωσαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, μέσα από δύο σημαντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο, στο πλαίσιο του κοινωνικού τους προγράμματος.
Με αίσθημα ευθύνης και βαθιάς κοινωνικής ευαισθησίας, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου πραγματοποίησαν, παραμονές του Πάσχα, επίσκεψη στον Οργανισμό υποστήριξης και υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες, ΚΥΨΕΛΗ, συμμετέχοντας σε δράση αλληλεγγύης που είχε ως στόχο τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, οι μαθητές προσέφεραν είδη ένδυσης, παραμύθια και παιχνίδια, τα οποία είχαν συγκεντρώσει με δική τους πρωτοβουλία και τη συμβολή των οικογενειών τους.
Η δράση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικών παρεμβάσεων του σχολείου, που αποσκοπούν στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της υπευθυνότητας και της ενεργού συμμετοχής των μαθητών στα κοινά. Μέσα από τέτοιες εμπειρίες, τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο με ανοιχτά μάτια και καρδιά, να αναγνωρίζουν τις ανάγκες γύρω τους και να γίνονται οι ίδιοι φορείς αλλαγής και ελπίδας. Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν συγκινητική και η εμπειρία αυτή άφησε σε όλους τους συμμετέχοντες ένα βαθύ αίσθημα ικανοποίησης και προσφοράς. Όπως δήλωσαν μετά την επίσκεψη οι μαθητές: «Μπορεί να φαίνεται μικρό αυτό που κάναμε, αλλά για κάποιους σημαίνει πάρα πολλά. Και μόνο που είδαμε χαμόγελα, ξέραμε πως άξιζε τον κόπο.»
Το 3ο Γυμνάσιο συνεχίζει να αποδεικνύει πως το σχολείο δεν είναι μόνο χώρος μάθησης, αλλά και πεδίο διαμόρφωσης υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων πολιτών. Οι δράσεις αυτές δίνουν ελπίδα και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα: η αλληλεγγύη είναι δύναμη, και τα παιδιά μας μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 12 Μαΐου, μαθητές της Β’ τάξης επισκέφθηκαν το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λέσβου (ΕΕΕΕΚ), συμμετέχοντας σε μια ξεχωριστή δράση περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Μαζί με τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ, φύτεψαν λουλούδια, βότανα και καλλωπιστικά φυτά στον σχολικό κήπο. Η δράση, που βασίστηκε στην αλληλεγγύη και την αποδοχή της διαφορετικότητας, άφησε μια ουσιαστική παρακαταθήκη: ότι η συνεργασία και η αγάπη μπορούν να ανθίσουν — όπως τα φυτά.
Υπεύθυνη και των δύο δράσεων ήταν η φιλόλογος του σχολείου, Κατσούρη Ειρήνη, που συντόνισε τους μαθητές με ευαισθησία και στόχο τη βιωματική μάθηση.