Μια έκθεση για τη φύση της Λέσβου, στην καρδιά της Αθήνας

Μια έκθεση για τη φύση της Λέσβου, στην καρδιά της Αθήνας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η καρδιά της φύσης της Λέσβου «χτυπά» στην Αθήνα, μέσα από τον φωτογραφικό φακό του περιβαλλοντολόγου Μιχάλη Μπάκα. Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας φιλοξενείται από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου «Καμίνι», προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει τα ζώα, τα φυτά και τους πολύτιμους οικοτόπους του νησιού.

Η έκθεση αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), της Ένωσης Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιανών Αθήνας και της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ. Το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά 10:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Ιουνίου στις 19:30.

Ο Μιχάλης Μπάκας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και παθιασμένος με την προστασία της φύσης, έχει ήδη παρουσιάσει τη δουλειά του το 2024 σε σημαντικούς θεσμούς όπως η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αυτή τη φορά, φέρνει στην πρωτεύουσα την άγρια ομορφιά και τη μοναδικότητα της Λεσβιακής φύσης.

Το νησί της Λέσβου, όπως υπενθυμίζει η έκθεση, δεν είναι μόνο ένα γεωγραφικό σταυροδρόμι πολιτισμών. Είναι και ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς θησαυρούς της Ελλάδας. Με περισσότερους υγροτόπους από κάθε άλλο νησί του Αιγαίου, περισσότερα από 1500 είδη φυτών και περίπου 330 καταγεγραμμένα είδη πουλιών (σε σύνολο περίπου 450 ειδών σε ολόκληρη τη χώρα), η Λέσβος είναι ένα «ζωντανό εργαστήριο» βιοποικιλότητας.

Η διοργάνωση της έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» (ΠΕΚΑ) 2021-2027, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την πράξη Startup του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών. Μέσα από τον φακό του Μιχάλη Μπάκα, η φύση της Λέσβου αναδεικνύεται όχι μόνο ως πεδίο έρευνας και εκπαίδευσης, αλλά και ως ζωντανός πολιτιστικός και τουριστικός πόρος που αξίζει να προστατευθεί και να αγαπηθεί.

To top