Στο 3ο μαθητικό συνέδριο «Είμαι γιατί είμαστε» στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΝΟΗ». Οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν μια δράση με τίτλο «Δρώντας ενάντια στη βία και τον σχολικό εκφοβισμό: Ένα πρόγραμμα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών/τριών» που έθετε ζητήματα όπως τον σχολικό εκφοβισμό, την συγχώρεση, τις έμφυλες διακρίσεις και τον σεξισμό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Προτύπου ΓΕΛ:
Το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι η 3η χρονιά φέτος που συνεργάζεται με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων ΠΝΟΗ του ΕΟΠΑΕ υλοποιώντας προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας των μαθητών/τριών, στο πλαίσιο του μαθήματός των Θρησκευτικών και των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών που εφαρμόζονται στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία εδώ και μια δεκαετία.
Φέτος υλοποιήθηκε δράση με τίτλο «Δρώντας ενάντια στη βία και τον σχολικό εκφοβισμό: Ένα πρόγραμμα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών/τριών», στο Β3 τμήμα του σχολείου μας το οποίο και παρουσιάστηκε στο συνέδριο από τους μαθητές Ερμόλαο Βερβέρη και Άγγελο Βέτσο.
Οι θεματικές ενότητες με τις οποίες δούλεψαν οι μαθητές/τριες ήταν:
-
1. Bασικές έννοιες γύρω από το φαινόμενο της βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Aξίες των μαθητών, που παραβιάζονται όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα στο χώρο του σχολείου και πως η ανάδειξη τους μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου σχολικού περιβάλλοντος.
-
2. Συγχρονίζοντας τα συναισθήματα μας με αυτά των άλλων ανθρώπων. Σύνδεση της ενσυναίσθησης με την άσκηση βίας και εκφοβισμού και ανάδειξη των συναισθημάτων που βιώνουν τα άτομα όταν ο καθρεφτισμός που δέχονται από τους συμμαθητές τους είναι απαξιωτικός.
-
3. Απ τις ρωγμές μπαίνει το φως. Ανάδειξη της ικανότητας των μαθητών/τριών να χρησιμοποιούν τις αδυναμίες τους και τις αδυναμίες των άλλων θετικά και σύνδεση με την αποδοχή της διαφορετικότητας – ετερότητας.
-
4. Φροντίζοντας τους άλλους και ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες αυτές που θα οδηγήσουν στην προαγωγή της ασφάλειας και στη διαμόρφωση ειρηνικών στάσεων και απόψεων στη σχολική κοινότητα.
-
5. Όταν κάτι έχει «σπάσει» είναι για πέταμα; H έννοια της επανορθωτικής δικαιοσύνης και της αποκατάστασης των διαταραγμένων σχέσεων μεταξύ των μαθητών/τριών.
-
6. Η συγχώρεση ως ένας τρόπος αποκατάστασης των συνεπειών μιας ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς και διαχείρισης του θυμού.
-
7. Έμφυλες διακρίσεις και σεξισμός. Ανάδειξη της έννοιας της σεξουαλικής συναίνεσης. Απολογισμός του προγράμματος.
Παράλληλα εφαρμόστηκε και την επόμενη σχολική χρονιά θα συνεχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά και μια καλή πρακτική με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των μαθητών/τριών και τη διερεύνηση περιστατικών σχολικής βίας.
Οι μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα παράπονα τους για το σχολείο που φοιτούν αλλά τις δυνάμεις του σχολείου και της τάξης τους. Συζήτησαν σχετικά με το τι σημαίνει γι αυτούς φροντίδα μέσα στο χώρο του σχολείου, πως αυτό μπορεί να φροντίσει τους μαθητές του και με ποιους τρόπους μπορώ να φροντίσω τους συμμαθητές μου και να φροντιστώ από αυτούς.
Ένα banner με το μήνυμα «Με αγάπη και φιλία χτίζουμε σχολεία» (τη μακέτα και το μήνυμα του οποίου σκέφτηκαν οι μαθητές/τριες) αναρτήθηκε μέσα στην τάξη και δίπλα του τοποθετήθηκε ένα κουτί (που επίσης έφτιαξαν οι μαθητές/τριες), μέσα στο οποίο έριχναν αιτήματα φροντίδας από τους συμμαθητές/τριές τους.
Η συγκεκριμένη πρόταση καλής πρακτικής είναι συμβατή με τη δημιουργία ενός πλαισίου ειρηνικής συμβίωσης μέσα στο σχολικό περιβάλλον και θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να εκφράζουν ανάγκες και να μάθουν να ζητάνε και να προσφέρουν βοήθεια.
Υπεύθυνος Καθηγητής: Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας, Θεολόγος και Υποδιευθυντής.
Υλοποίηση Προγράμματος: Δέσποινα Σαμοθρακή, Κοινωνική Λειτουργός.
Επίσης, στο παραπάνω συνέδριο συμμετείχε και ο Θεατρικός Όμιλος του σχολείου μας, με ένα θεατρικό δρώμενο που παρουσίασε στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Το έργο μας βασίζονταν στο ποίημα “To this day” του Shane Koycsan, με αναφορές στα συγγραφικά έργα “Η μέρα που έγινα και εγώ «λύκος»” των Amélie Javaux και Annick Masson και “Μου έκλεψαν το όνομά μου” του Tàssies.
Μέσα από το κείμενο επιχειρήθηκε να αποδοθεί τη σκληρότητα που αντιμετωπίζουν συχνά οι μαθητές με ή χωρίς διαφορετικότητα, εντός και εκτός των σχολείων και να επισημανθεί ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας είναι δείγμα καλλιέργειας και πολιτισμού και η θέση που παίρνουμε απέναντι σε κάτι που συμβαίνει μπορεί να αλλάξει την κοινωνία.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι μαθητές Βαγγέλης Αθανασάκης, Δημήτρης Γιαμουγιάννης, Ευάγγελος Καπητανέλλης, Κατερίνα Κριπιντήρη, Γιώτα Λαμπούση, Φωτεινή Μαυραγάνη και Γεράσιμος Ντίνος, που συμμετείχαν στην περσινή παράσταση, και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Κρητικού και Ντικράν Ματοσσιάν, που ανέλαβαν τον τεχνικό συντονισμό της παρουσίασης. Στην παρουσίαση έγινε από τους μαθητές, σε πραγματικό χρόνο, μια αναφορά στο κείμενο και ακολούθησε ένα βίντεο με αποσπάσματα των σκηνών από την περσινή παράσταση.