Νεκρή βρέθηκε η φάλαινα που είχε βγει στα ρηχά του Αλίμου

Νεκρή βρέθηκε η φάλαινα που είχε βγει στα ρηχά του Αλίμου

Νεκρή εντοπίστηκε στη Σαλαμίνα η φάλαινα που είχε εμφανιστεί την περασμένη Παρασκευή, τραυματισμένη, στις ακτές του Αλίμου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πως ο ζιφιός εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της Τετάρτης, 02.02.2022, στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά της Σαλαμίνας, από το Λιμενικό. Το θηλαστικό πριν λίγες ημέρες είχε καταφέρει να φύγει στα ανοιχτά και κατευθυνόταν προς τον όρμο Σελήνια.

Αμέσως, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα,κινητοποιήθηκε ομάδα κτηνιάτρων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθώς και ειδικών επιστημόνων για την κατάλληλη μεταφορά του ζώου σε ασφαλή χώρο. Θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή, αλλά και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων.

Τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής επιβλέπει η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Νατάσσα Κομνηνού, η οποία συμμετέχει θεσμικώς στην Επιστημονική Επιτροπή για την υποστήριξη της λειτουργίας του εθνικώς συντονισμένου δικτύου παρακολούθησης των εκβρασμών ειδών θαλάσσιας πανίδας, που συγκροτήθηκε από το ΥΠΕΝ και αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) καθώς και των θεματικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, MΟm και ΠΕΛΑΓΟΣ.

 

To top