Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν την προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου και διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία των κατοίκων και των επισκεπτών για τους υγροτόπους και τους χειμερινούς φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου, που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Μια επέτειος που στόχο έχει να μας ευαισθητοποιήσει για το ζωτικό ρόλο των υγροτόπων για εμάς και τον πλανήτη. Σε μια ημερομηνία (2 Φεβρουαρίου) ορόσημο όταν σαν σήμερα, το 1979, υιοθετήθηκε η Σύμβαση για του Yγροτόπους Ραμσάρ, στην ομώνυμη Ιρανική πόλη. Το θέμα των φετινών παγκόσμιων εκδηλώσεων είναι «Δράση υγροτόπων για τους ανθρώπους και τη φύση» και σκοπό έχει να τονίσει τη σημασία που έχει η διασφάλιση της διατήρησης και αειφορικής χρήσης των υγροτόπων για την ανθρώπινη και πλανητική υγεία.
Στη Λέσβο, το νησί με υγροτόπους σε κάθε του γωνιά, σας προσκαλούμε να γνωρίσετε μαζί μας κάποιους από τους υγροτόπους που βρίσκονται δίπλα μας, σε εξορμήσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πιο συγκεκριμένα:
• Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022, στις 11:00, στον υγρότοπο της Χαραμίδας. Η εξόρμηση θα περιλαμβάνει περίπατο, γνωριμία με τον υγρότοπο (έλος Χαραμίδας) και παρατήρηση πουλιών.
• Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, στις 11:00, στους υγροτόπους της Σκάλας Καλλονής. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή παρουσίασης στο ΚΠΕΝ Καλλονής με θέμα τους υγροτόπους, περίπατο, γνωριμία με τους υγροτόπους Έλος Σκάλας Καλλονής, Εννιά Καμάρες και παραλία Σκάλα Καλλονής και παρατήρηση πουλιών.
Οι συμμετέχοντες στις εξορμήσεις δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Οι ομάδες δεν θα υπερβαίνουν τα 12 άτομα (για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19) και σε αυτές θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν, δωρεάν, ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω).
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 22510-47033.
Οι δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Περισσότερα για τους υγροτόπους της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/ygrotopoi και τη σελίδα του στο Facebook.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.